Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

     Οι μαθητές της Β΄ τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος "Γνωριμία με τη λαϊκή μας παράδοση" στις 15/2/2013 ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας μαζί με τους συμμαθητές τους τις πρώτης και της τρίτης. Αφού είδαν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου τα παιδιά έκαναν μία βόλτα στη συνοικία του Κάστρου και επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. της Αγ. Παρασκευής και το Τζαμί.



     Έπειτα οι μαθητές της δευτέρας, έγραψαν με τη μέθοδο "καταιγισμού ιδεών" (brainstorming) ένα  κείμενο, όπου περιέγραφαν το μουσείο. Αρχικά τα παιδιά συζήτησαν στην τάξη τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη, τις κατέγραψαν ηλεκτρονικά  - ώστε να είναι ευκολότερη η τελική σύνθεση του κειμένου - και στη συνέχεια αποφάσισαν ομαδικά ποια στοιχεία θα χρησιμοποιούσαν στο κείμενό τους. Τέλος, έκαναν τη συρραφή του τελικού κειμένου και το αντέγραψαν στα τετράδιά τους.

Το κείμενο των παιδιών:



Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας



Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου οι μαθητές της δευτέρας τάξης επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο. Ήμαστε μαζί με την πρώτη και την τρίτη τάξη. Πήγαμε με το λεωφορείο.

Το μουσείο είναι ένα πέτρινο κτίριο.  Το είχαν χτίσει οι Ενετοί που ήταν ιππότες και είχαν κατακτήσει την Εύβοια. Το κτίριο ήταν ένα κομμάτι από το τείχος που κύκλωνε όλη τη Χαλκίδα. Το χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Παρασκευή.

Το μουσείο έχει τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα που μπήκαμε είδαμε υφαντά, παλιές ενδυμασίες, τάματα από εκκλησίες, όπλα και παραδοσιακά όργανα. Όλα αυτά ήταν μέσα σε γυάλινες βιτρίνες, που τις λένε προθήκες. Στη δεύτερη αίθουσα είδαμε πώς ήταν τα παλιά σπίτια της πόλης. Είδαμε παλιά ξύλινα έπιπλα, όπως τραπέζια, καναπέδες και ένα μεγάλο καθρέφτη. Ακόμα είδαμε και ένα ξυλουργείο και στολές μουσικών. Στην τρίτη αίθουσα είδαμε πώς ζούσαν τα παλιά χρόνια στο χωριό. Εκεί υπήρχε μία αυλή με πηγάδι και ένας αργαλειός. Υπήρχε και μία αναπαράσταση ενός χωραφιού με σκιάχτρο, ενός βοσκού και ενός χωραφιού που το όργωναν.


Το μουσείο μάς άρεσε πολύ. Μας έκαναν εντύπωση η στολή του κουδουνάτου, ένα νυφικό πέπλο, τα όπλα και τα τάματα. Μάθαμε για τη ζωή τα παλιά χρόνια και νιώσαμε αγάπη για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων