Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Καρνάγια και ταρσανάδες - η εκδήλωση

  
   Την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ' τάξης έγιναν καραβομαραγκοί και καρναγιάρηδες, με πρωτομάστορα την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, Ματούλα Γιαννίτση - Γράππα. Την τέχνη "δίδαξαν" στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου μας, στα νήπια του 4ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, καθώς και στην Στ΄τάξη του 12ου Δημοτικού Χαλκίδας.
     Στην παρουσίασή του προγράμματός τους "Καρνάγια και Ταρσανάδες" ταξίδεψαν στην προϊστορία, τότε που ο άνθρωπος πρωτοδάμασε τη θάλασσα, στην αρχαία Αθήνα για να γνωρίσουν την τριήρη, στις ρωμαϊκές γαλέρες και τους Βυζαντινού δρόμωνες. Μίλησαν για την ελληνική θαλασσοκρατία του 17ου και 18ου αιώνα αλλά και την παρακμή του ξύλινου παραδοσιακού σκαριού με το κλείσιμο των καρνάγιων και των ταρσανάδων και την επικράτηση των ατμόπλοιων και πετρελαιοκίνητων πλοίων. Παρουσίασαν τα τρία παραδοσιακά πλοιάρια που "έχτισαν" (καραβόσκαρο, πέραμα και τρεχαντήρι) και δώρισαν στους καλεσμένους τους κεραμικά καραβάκια που κατασκέυασαν με τους συνεργάτες τους στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας. Έμαθαν από τον γερο καραβομαραγκό πώς "χτίζεται" ένα παραδοσιακό σκαρί, για τη σκληρή ζωή, τις προλήψεις και τα έθιμα τους κι έφτασαν μέχρι το σήμερα, που το πλαστικό κυριαρχεί και μόνο ελάχιστα ξύλινα σκαριά αρμενίζουν στις ελληνικές θάλασσες. Είδαν εικόνες από την καταστροφή παραδοσιακών πλοίων από τους ίδιους τους ναυτικούς στο βωμό των αποζημιώσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή ένωση. 
       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, κος Ζημανίτης, ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δρ. Δημήτριος Μητάκος, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτωνκα Θάλεια Καλαμπαλίκη, ο καραβομαραγκός που φιλοξένησε τα παιδιά στο χώρο του, κος Δημήτρης Καμπούρογλου και η ιστιοπλόος κος Νίκος Λιαλιάρης. 

     Από όλα τα παιδιά που εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος μια ευχή για "Καλό καλοκαίρι" και μια ελπίδα ότι "τα καρνάγια κι οι ταρσανάδες να συνεχίσουν να χτίζουν ξύλινα σκαριά."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων